District 9.
Talán egy angolul nem értő személynek nem mond sokat ez a cím, de annak aki látta a filmet annál inkább.
9-es körzet. Mihelyt meglátjuk ezt az egyszerű plakátot: egy csészealj lebeg a város felett, azt gondoljuk, ez egy ugyanolyan unalmas és sablonos ufós film mint a Függetlenség napja vagy a Jelek. Jönnek az idegenek, megtámadnak, meghal egy-két szereplő, van néhány megható jelenet, majd kiirtják őket az amerikaiak. Happy end.
Itt más a helyzet. Kezdjük azzal, hogy a csészealj nem New York city-t borította sötétségbe, hanem egy Dél-afrikai várost. Mindjárt más a helyzet: feketék, gettók, nyomornegyedek. Azonban az ufók nem támadtak és nem is álltak le jópofizni velünk: egyszerűen ott lebegnek Johannesburg felett. Az emberek nem bírtak tovább várni, hajtotta őket a kíváncsiság. Felnyitották a járművet, ahol a nyakukba szakadt legalább 1 millió, rákszerű űrlény. Lerobbantak, és pont itt álltak meg.
Ezidáig teljesen dokumentumfilm-szerű a felvétel. Az MNU, vagyis az Idegenekkel foglalkozó Szektor szakértői számolnak be a lényekről, lakók mondanak véleményt a hívatlan vendégekről, akiket egy elkülönített nyomornegyedbe telepítettek, a 9-es körzetbe, és számos vicces, ugyanakkor igenis reális jelenttel találkozhatunk (az emberek óriási összegekért árulják nekik a macskakaját). Persze az is lényeges, az emberek miért nem hagyják elmenni őket: a szuper fegyvereikért, amiket csak ők tudnak használni.
Innentől kezdődnek az események: az emberek 28 év után nem tűrik tovább a "rákokat", így egy teljesen elzárt, 10-es körzet nevezetű táborba akarják evakuálni őket (ami mellesleg teljesen olyan, mint egy haláltábor). Wikus, az akció vezetője köteles aláiratni a lényekkel a kilakoltatási papírt , több kevesebb sikerrel, közben megismerhetjük az idegenek környezetét, viselkedését a szélsőségekkel együtt. Pl: "Mi az a kilakoltatás?"
Az egyik házban, egy bizonyos Christopher nevű lény költöztetésénél azonban Wikus különös üvegcsét talál valamilyen fekete folyadékkal, és véletlenül magára spriccol belőle egy keveset. Rosszul lesz, de nagy baja nem esik, leszámítva a kis incidenst egy űrlénnyel, mely során megsérül a karja.
Folytatódik a költöztetés, Wikus visszamegy az irodájába és minden a megszokott. Kivéve persze egy-két szokatlan tünetet: leesnek a körmei, fekete folyadék folyik az orrából és egyéb finomságok (történetesen itt két ember is kiment a teremből, amit meg tudok érteni:). Wikus egyre rosszabbul van, el is megy orvoshoz. A látvány pedig sokkoló: Wikus átalakulása elkezdődött, "rákká" fog változni. Az MNU tagjai rögtön a laborba viszik a férfit, ahol kiderül, hogy tudja használni az idegenek fegyvereit, hála az ufókarjának. Úgyhogy úgy döntenek, inkább feldarabolják, hogy tanulmányozhassák.
Wikus persze ezt nem hagyja, megszökik. Minden tévé őt mutatja, üldözik, ő pedig a 9-es körzetbe menekül. Ismét találkozik Christopherrel, akivel szövetségbe lépnek. Ha visszaszerzik a fekete löttyöt, Christopher be tudja indítani az űrhajót hogy hazamehessenek, Wikus pedig visszaváltozhat, hogy tovább élje megszokott kis életét a feleségével.
Azonban ez nem ilyen egyszerű - mindenki rá vadászik, kezdve az MNU-tól a fekete maffiáig, aki meg akarja szerezni a karját, hogy használhassa az idegenek fegyvereit. Élet-halál harcot vívnak ők ketten, Wikus és Christopher céljuk elérésében, és talán még az is felvetődhet, hogy ezeknek a rákoknak nagyobb szívük van mint az embereknek...? 

Mindenképpen érdemes megnézni, talán azoknak is, akik nem bírják az ufós filmeket (persze erős gyomor kell hozzá), hiszen ez a történet nem a földönkívüliek körül összpontosul, hanem inkább az emberiség körül. Görbe tükröt állít elénk, a nyers igazságot mutatja meg kertelés nélkül.
Akit elrettentenek ezek a nagy szavak: akció- vagy látványfilmnek sem utolsó. :)

Magyar feliratos trailer

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firkaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr541478320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása