A zene

2009.10.28. 18:27

Meghatározza az életünket, a részünkké válik, megváltoztatja a stílusunkat. Vidámmá tesz, feldob vagy éppen elszomorít. "Zene nélkül mit érek én!" - mondhatná bárki. Azonban a zene elég tág fogalom: mindenki mást hallgat, mást részesít előnyben, a vélemények megoszlanak.
Hogy is van ez?

 Nincsenek feljegyzett emlékeink, de állítólag már az ősemberek is zenéltek, imádták a rimust, például vadászatok előtt. Doboltak, dudolászhattak hozzá, és később ahogy fejlődtek, megjelentek a hangszerek. Ilyen ősi hangszerek például a furulya, a dob, a kürt vagy a hárfa. Ma azonban szó sincs erről, kedvtelésből hallgatunk zenét - persze mindenki mást. Itt felsorolom a legismertebb/általam legismertebb irányzatokat, negatív és pozitív oldalukkal együtt.

Pop
Könnyűzene, szórakozat, kikapcsol. Ez megy 0-24 a rádióban, a legtöbben kedvelik, az ismétlődő ritmusok jópár napig megmaradnak az ember fejében. A leghíresebb énekesek általában ezt a műfajt képviselik, lásd Michael Jackson vagy Madonna. Néha azonban összecsapott, "semmilyen", a nem túl jó hanggal rendelkező előadók is bepróbálkozhatnak ebben a műfajban. Sőt, még sikeresek is lehetnek.

Rock
Több stílust is felölel, legyen az punk, metál vagy hard rock, és ki nem hallott már a rockoperákról? Fő jellemzője a gitár és a lázadás, általában jól megszerkesztett dallammal, néha érzelmes szövegekkel (U2, Green Day). Persze itt is van kivétel, lásd a csak üvöltésből álló keményrockosok, vagy a rockosnak csak tűnni akaró bandák.

Techno
Gépzene, ismétlődő tüc-tüc. A diszkókban szól, szinte egyetlen ritmus ismétlődik állandóan, így könnyű megszokni, vagy fejfájást kapni tőle. Vannak igényesebb fajaik, amibe ének is vegyül és a dallamok sem olyan egyhangúak (pl. Groove Coverage, vagy a méltán népszerű Tiesto.)

Hip-hop
A reppet is ide sorolnám, hiszen mindkettő ütemre való beszéd vagy ének, főleg a feketék művelik - pl. 50 cent, Alicia Keys Snoop Dogg vagy éppen a fehérbőrű Eminem. Jól lehet rá táncolni vagy az ügyesebbeknek break-elni, nagy hatással van az öltözködésre (sportcsukák, ökörláncok óriási medállal). 

D'n'b
Ezt külön Dani miatt írtam bele, hiszen jómagam alig ismerem:) A techno-ra hajaz, de ritmusai jobban felépítettek, hallgathatóbbak, ének is gyakrabban van benne. Hibája: mind ugyanolyan. (már akinek xP - Dani)

Gothic
Halálfejes-koponyás, sötét, melankólikus, gyakran összekeverik az emóval, pedig ők nem sajnáltatják magukat. Kevert műfajnak mondanám, van benne rock, punk, heavy metál. Az "elvontabbak" képviselik, hiszen az öltözködését is csak a bátrabbak merik bevállalni. Kevés ilyen együttes igazán híres, pl. Evanescence.

Emó
Nem tudok róla túl sokat, de a legnevesebb képviselőik alapján (Tokió Hotel, AntiFitness Klub) rocksztárra hasonlító tinik üvöltenek, vagy éppen sírnak világfájdalmukban oldalra fésült hajuk mögött. De biztos van köztük jó is... Őő, biztos.

Filmzenék/klasszikus zene
Ilyeneket nemigen hallgatunk hétköznap, de értékesek és a legművészibbek. Fontos szerepük van a hatáskeltésben és érzelemkifejezésben a filmeknél, főleg a horrornál. Az instrumentális, azaz hangszeres zenék legismertebb képviselői Ennio Morricone vagy Klaus Badelt.

Tudom, hogy ez a néhány felsorolt stílus csak a töredéke az összesnek, bár ők a legismertebbek és nem feltétlenül pozitív okok miatt. Mindenki mást hallgat, azt ami neki tetszik - ez így van rendjén. Furcsa is lenne, ha az összes korosztály és mindkét nem ugyanazt hallgatná. De azért véleményt szabad mondani, nem?:) 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://firkaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr891482105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása