Könnyűzenei szubkultúrák

Címkék: zene kultúra

2009.11.01. 19:57

Azt már megbeszéltük mi a zene, és hogy a zene különböző stílusai milyen értéket hordoznak. Viszont, a XIX. század közepétől a fiatalság újat akart, kitörni és zenei forradalmat csinálni.

Az emberek feje elég tág ahhoz, hogy mindenféle zenét befogadjon, viszont az emberek többségének szük a látókörük, hogy észrevegyék más stílusok szépségeit. Nem tartják tiszteletben más stílusát, és lefikázzák egymást, sőt verekedni is képesek, ha nem hasonló a stílusuk.

Rock és vállfajai

  A rock egy életérzés. Akik igazi rockernek vallják magukat azt mondják csak az lehet igazán közéjük való, aki a mának él, élvezi ha koncerten balhézhat, vágja az összes rockegyüttes diszkográfiáit és ha meghallja őket, reflexből rázza a fejét. Nem vallom rockernek magam, de volt egy időszak az életemben, amikor igenis, szinte egyesültem a stílussal és akkor úgy éreztem, hogy bármire képes vagyok. Szóval ők azok, akiket meg tudok érteni.
  Újabban különböző rétegek jelentek meg. Hasonló koncepció, de mégis eltérő zenei előadásmód, és kultúra:
- Igazi rockerek: az előbb ecseteltem kultúrájukat. Többnyire intoleránsak más szubkultúrákkal, sőt a rock másik vállfajaival is néha. Hosszú mosatlan haj, bőrdzseki és bőrkiegészítők, láncok jellemzők.
- Rock'n'Roll: ők a legrégibb rockkultúrát követik, viselkedésük aligha felkavaró.
- Metallisták: SOAD, Metallica, Slipknot pólókat tartják előnyben, bőrkiegészítőkkel. Lételemük a zúzás.
- Punkok: a stílus a lázadásról szól, egy "új és jobb" világ megteremtéséről. Hát, sok szerencsét. Öltözködésük fekete és rózsaszín kombókból állnak
- Emok: a kultúra képviselői erős, és komoly érzelmekkel élő emberek. Többnyire a probléma az, hogy a komoly érzelem komolytalan célból indul ki. Ezért nem érti meg őket senki. Trendi cuccokban járkálnak, amikben a domináns színek a fekete és a vörös.
- Pózerek: A felsorolt stílusok közül azok, akik a stílusok követőinek vallják magukat, de igazából csak az öltözködésük ami köthető hozzájuk.

Pop: 

A média által leginkább sugározott műfaj. A követőinek mindegy milyen minőségű a kedvenc előadójuk zenéje, ők bálványozni fogják. A bálványozással csak akkor állnak le, ha kiöregednek a szakmából. Bár manapság van aki még túl a 40-en is próbálkozik.
A stílus követői márkás, csillogó-villogó cuccokban járnak, egy divatirányzatot követve, ügyelve hogy minél jobban összepasszoljanak rajtuk a színek.

Hip-hop:

Elég érdekes műfaj, mert ugye vállfajok itt is vannak, de ők sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint a rockerek. Itt is vannak olyanok, akik hiszik hogy a zene erejével új világot teremthetnek, vannak akik úgyérzik saját életükről szólnak - főleg a kissebbségnél - de sokan nem értik igazából miről szól a szám. Csak úgy hallgatják, mert pörgős, és menő. A csillogás itt is megtalálható az öltözékeken, de a fehér póló, farmernadrág ami szerintem jellemzőbb. A fiúknak a gatyájuk általában kilóg a nadrágukból. Párat megkérdeztem miért, csak azt mondták "Mer' ez menő". Hát, jól van...

Elektro:

Az e stílus kedvelői kaphatóak talán más zenékre, nem csak gépek által kreált dolgokra. Ők szeretik a monoton hangzást, erős basszussal. Öltözködésük is elég változatos, nemigazán követnek divatot. Ha igen, akkor pop-divatot követnek. Néhány vállfajait csak felsorolom, de nem tudom igazából őket jellemezni. Talán nem is lehet, igazából nekik a jellemükre sincs igazán hatással ez a zene.
- Diszkó
- Techno
- Hard techno/Rave
- Drum and Bass/Jumpstyle
(személyes kedvencem)
- Tecktonic

Alternatívok + egyéb:

Ők MINDEN zenét meghallgatnak a világon, figyelnek a zenék minőségére és örülnek, ha van a zenének valami mondanivalója, elvont értelme. Öltözködésük aligha lehet meghatározni, hisz ők egyéniségek. Ők azok, akiket ilyen szempontból tisztelek, és támogatok.

Tehát ilyen csoportokba sorolnám a mai fiatalokat szub-kultúrák szerint. Én tisztelek minden embert, aki magára vállalja a stílusát - akkor is ha bajba kerül miatta - de remélem eljön a világ, amikor a kultúrák megférnek egymás mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://firkaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr971491582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enna · http://firkaszok.blog.hu/ 2009.11.08. 12:15:55

Kedves Jucus!
Nagyon örülnénk, ha már kommentelsz, a cikkről írsz véleményt és nem reklámozol. Szerintem nem vág témába. Köszi.
süti beállítások módosítása