Száguldás... a rutinpályán

Címkék: autó

2009.11.21. 18:00


Száguldás, porsche, szerelem. Mai nyelvbe átvéve: kaja, pia, nők, verdák - a férfiak szerint: ha ezek megvannak, akkor minden szuper.

Az emberek manapság azt hiszik, annyira könnyű vezetni. Pedig nem.
Ott van a kuplung, a kézifék, a váltó, a két szemed amivel non-stop pásztázni kell az utat, meg arra is figyelj, el ne vidd a tükröd... Egy fiatal lány  gondolatai a vezetésről.
 

Nemrég kezdtem el autót vezetni, miután sikerült a KRESZ vizsgám, és mondhatom, igazi élmény volt. Persze korábban is vezettem már, nade az azért mégis más, hogy a rutinpályán teljes mértékben (leszámítva az oktató pedáljait) tied az irányítás, meg a felelősség. Eleinte egyszerű volt, köröket menni mint a kergemarha, fékezni, meg váltani. Kipipálva.

Aztán jöttek a nehezebb feladatok. Menjünk sorba: 
Először is: gyorsulj fel 40-re, aztán fékezz le, de még a sárga vonal előtt. Szerintem említenem sem kell, hogy a hátul ülő, biztonsági övvel fel nem szerelt utas milyen pofásan fejelte le az ülést. (Tudom, hogy a biztonsági öv nem dísz, de amikor a pályán be akartam magam csatolni, az oktató így reagált: "Mi az, félsz hogy ellopnak?")
Tolatás. Fontos tudnivaló: ha egyenesen tolatsz, ne kapkodd ide oda a kormányt, mert abból jó nem sülhet ki. Én tudom, higyjetek nekem. Jobb ha elengeded és inkább hátrafelé sasolsz.
A lefulladás. Na az elég kiábrándító, csalódottságot érzel, mintha a ló szaladt volna ki alólad, te pedig nem tudod mit csináltál rosszuk (najó, ez talán kicsit erős hasonlat.)
Szlalom. Nem nehéz, legalábbis nekem. A lényeg hogy ne menj gyorsan, mert az autó festéke vagy a tükör bánja.
Ipszilon. Na ez egy utálatos dolog, amikor megállsz, és szeded a kormányt mint valami őrült, indexelgetsz össze-vissza, aztán végül mégis felhajtasz a padkára. Nembaj, bele lehet jönni.
Dombról indulás. Óóó, azt imádjuk, amikor végül elindul az autó, nem gurultál vissza, és lesiklasz a lejtőn mintha a hullámvasúton lennél: IGEEN!
Az elméleti tudásról se feledkezzünk meg: gumiabroncs, fékberendezés, lámpák ellenőrzése, motorolaj és hűtőfolyadék szint, meg ilyen-olyan finomságok. Van még mit csiszolni rajta.

Persze ez a cikk nem az elrettentésről szól, inkább arról: nem is olyan könnyű vezetni. Nem olyan mint a Need for speed, hogy nyomod a gázt, aztán ha összetöröd a kocsit, kapsz egy másikat; és nem mint a Resident Evil, ergo csak az egeret nyomogatod, a zombik meg sorra kidőlnek. Ha itt elviszel mondjuk egy fát, akkor game over - nincs több életed. Éppen ezért kell megtanulni normálisan vezetni a jogsi előtt, nem pedig úgy, hogy megkapod a jogsid, és azután tanulsz vezetni.

Összegezve: mostmár megértem, mit esznek a fiúk annyira az autókon (de lehet, engem csak elkapott az újdonság varázsa). Hihetetlen érzés autót vezetni, szabadság-érzetet ad; ha van autó alattad, benzin a tankban, mondhatni bárhová eljuthatsz  - és persze nem a szlalompályán való keringésről beszélünk. ;)

 Egy kis videó a "vezetésről", bár balesetveszélyes és a frászt hozza a másikra (ne próbáljátok ki!), vicces.. :)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firkaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr711542139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DanielRock · http://haikupower.blog.hu 2009.11.21. 22:28:57

és hittétek volna hogy az első cikket az autókról egy lány írja ide? xD pedig de

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2009.11.22. 18:04:07

Lassan én is nekifeszülök a jogsi megszerzésének...:)

Mutek 2009.11.25. 16:54:32

Vizsga kedden! Drukkoljatok! :D
KőDani, rég beszéltünk :P

DanielRock · http://haikupower.blog.hu 2009.11.25. 17:04:09

@Mutek: Üdv Mutek :D Télleg rég beszéltünk xP drukkolunk neked

enna · http://firkaszok.blog.hu/ 2009.12.02. 15:46:48

KőDani XD
Egyébként Mutek, én is kedden vizsgáztam, amikor te. És sikerült:D
süti beállítások módosítása