350

2009.10.30. 15:12

350 - ez a szám egyikünknek sem árul el sokat. De ha azt mondom: globális felmelegedés, magas szén-dioxid szint, jégtakarók olvadása - na, az már talán igen. És ha azt mondom: a 350 mindezt jelenti?

 Akinek nem lenne tiszta: a Föld az üvegházhatás következtében lesz "lakható hőmérsékletű", ezt pedig az üvegházgázok hozzák létre. Amióta az egyik legfontosabb ilyen gáz - a szén-doxid - mennyiség megnövekedett, az éghajlat is megváltozott.

350: a széndioxid szintje a levegőben, ami még biztonságosnak mondható. Nos, a Földön köszönhetően a rengeteg elégetett üzemanyagnak, hőerőműnek és kiirtott erdőnek, ez a szint eléri a 390-et. Ezért olvadoznak a sarki jégtakarók és a hegyek hósapkái,  haldokolnak az esőerdők. Az egyetlen megoldás a nap, szél és vízengeria széleskörű használata.
Valójában kérdéses, el tudjuk-e majd valaha érni a 350-es CO2 szintet - bár már az is a felső határ. Nos, a válasz igen: ha meg tudnánk szüntetni a hatalmas méretű széndioxid kibocsájtást, az erdők hamarosan rendbe hoznák a légkört.

Október 24-ét hivatalosan is a Nemzetközi Éghajlat Hadművelet napjává nyilvánították, amikor a világ 181 országában az emberek összegyűltek, hogy tegyenek valamit ezellen a globális probléma ellen. Több mint 20.000 fotót készítettek az országok tradícionális épületeinél, rengeteg emberrel  és persze a mozgalom nevével és szimbólumával, a 350-el, hogy támogassák azt, és mindenki figyelmét felhívják a globális felmelegedésre.

Felmerül a kérdés: elérünk-e valamit ezzel?
Talán igen: ha a vezetők figyelembe veszik ezt az óriási mozgalmat döntéseik meghozatalánál a 2009 végén Koppenhágában zajló UN Éghajlati Konferencián, egy új megállapodást kötnek az éghajlatváltozással kapcsolatban. Ennek a célja pedig nem olyan egyszerű és tág mint a: "szüntessük meg a globális felmelegedést", tehát sokkal könnyebben megvalósítható, és elérhető.
Reméljük, a mozgalom eléri majd célját, de..

..te is segíthetsz.
A 350 hivatalos oldalára bárki küldhet képet, vagy aláírhatja a petíciót.

350 fotók itt:  http://www.flickr.com/photos/350org/sets/72157622455212282/

A bejegyzés trackback címe:

https://firkaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr631486855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása